Friluftsliv ile doğayı evinizde hissedin


Norveççe `free-loofts-liv` ve Danca `free-lufts-leee-u` olarak telaffuz edilen Friluftsliv, açık havada zaman geçirmeyi ifade ediyor.

Bu kavram, özellikle şehir hayatında yaşayanlar için oldukça önem taşır. Gün içinde yüksek kortizol salınımıyla vücudu yoran ve hem kendiyle hem de doğayla iletişimde kesintiler yaşayan bireyler için doğanın sunduğu iyileştirici etkileri yeniden keşfetmeye olanak tanır.

Friluftsliv, insanların iç huzurunu ve doğayla olan bağlarını güçlendirmeye yönelik etkili bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik iç mekanlarda doğaya atıfta bulunan birkaç tasarım önerisiyle bu kavramın sağladığı etkiyi evlerinize taşımanız mümkün. 

İşte Friluftsliv'e dayanan birkaç dekorasyon tüyosu…

1- Bolca bitkiye yer verin

Friluftsliv'e uygun bir dekorasyonun olmazsa olmazı tabii ki bitkilerdir. Bu yaklaşıma göre, evinizde ne kadar çok bitki bulundurursanız, o kadar iyi. Bitkiler, evinize doğadan esintiler getirirken aynı zamanda havanın temizlenmesine, nem dengesinin sağlanmasına ve huzur bulmanıza yardımcı olur. Ayrıca, araştırmalar bitkilerin odaklanma üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteriyor. Bu da ilgilendiğiniz durum üzerinde konsantrasyonunuzu artıracaktır. 

2- Doğal malzemeler tercih edin 

Doğal malzemeler, genellikle insan sağlığına ve çevreye daha az zarar vermesiyle diğer bileşenlerden ayrışıyor. Kimyasal katkı maddeleri içermemesi ve üretim süreçlerine daha az enerji tüketmesi ile doğaya da saygılıdır. Üstelik doğal malzemelerin dokusu ve görünümü yaşam alanına sıcak bir atmosferde katar. Daha dayanıklı olması, akustik performansı artırması ve duygusal deneyimler üzerindeki etkisi ise diğer olumlu etkileri arasında yer alır. Tüm bu katkıları göz önünde bulundurunca evinizde yün, pamuk, keten ve ahşap gibi malzemelere yer vermeniz bu felsefeye daha da yaklaşmanıza olanak tanıyacaktır. 

3- Konforlu alanlar yaratın

Açık havada zaman geçirmek olarak çevrilen Friluftsliv için bahçe, balkon ve teraslar vazgeçilmez alanlardandır. Burada bolca zaman geçirmeniz ve kendinize keyif alacağınız alanlar yaratmanız oldukça faydalı olacaktır. Soft ışıklandırma sistemleri, doğal tonlarda boyanmış ahşap paletlerin üzerine dizilmiş kırlentler ise ortamı iyice ısıtacak faktörler arasında. Eğer böyle bir imkânınız yoksa da hiç çekinmeyin. Bir odanızı veya belirli bir alanınızı kendiniz için yeniden tasarlamanız da güzel bir seçenek olacaktır. Burada ortamı dekoratif puflar veya meditasyon yapmanızı daha da konforlu hale getirecek yataklar, dekoratif objeler ile çevreleyebilirsiniz. Mumlar, esansiyel yağlar ve oda kokuları da atmosferi iyice ısıtarak daha meditatif bir ortama dönüştürmede basit ama etkili olacaktır. Bununla birlikte, odanızdaki renk seçimi ve perdelerin hafif geçirgen olması da iç mekanınızı daha ferah ve doğal bir atmosfere dönüştürebilecek faktörler arasında.
 


29.03.2024

Diğer Haberler

2024 Wellness Trendleri

Günümüzde fiziksel veya ruhsal sağlık ayrımı, yerini bütünsel sağlığa bıraktı.

DEVAMINI GÖR

Özel tasarım iş birliği: Vacheron Constantin & Rolls-Royce

Rolls-Royce Amethyst Droptail için özel olarak tasarlanan yeni Les Cabinotiers Armillary Tourbillon ile dünya gündemine bomba gibi düştü! Bu aracın özelliklerine yakından bakıyoruz.

DEVAMINI GÖR

Bir ikonun kısa hikayesi: Cartier Love

Bazı parçalar zamansızdır. Cartier’in ikonik ürünü Cartier Love bileziğini yakın markaja alıyoruz.

DEVAMINI GÖR

Dubai’nin yeni rekoru

Dünyaca ünlü lüks saat markası Franck Muller, Dubai’de yapılacak bir kulenin en tepesine tasarlayacağı saatle rekora imza atıyor.

DEVAMINI GÖR