2024 Wellness Trendleri


Günümüzde fiziksel veya ruhsal sağlık ayrımı, yerini bütünsel sağlığa bıraktı.

Günümüzde fiziksel veya ruhsal sağlık ayrımı, yerini bütünsel sağlığa bıraktı. Artık pek çoğumuz "iyi olma hali"ne erişebilmek için çaba harcıyor, eğitimler alıyor, bakış açımızı değiştiriyor ama en önemlisi farkındalığımızı artırıyoruz. Sağlığın bir bütün ve görünenin ötesinde olduğunu kavramış durumdayız. Bu noktada wellness kavramı karşımıza çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik hali” olarak tanımlanan bu kavram; materyalist atmosferin ve koşturmacanın içinde bir saniye dahi duramayanları anda kalmaya ve odaklanmaya davet ediyor. 

Tabii bu konu günümüzün göz ardı edilemeyecek sorunlarından biri olunca, popüler hale gelmesi de şaşırılan bir durum olmuyor. Bu alanda her geçen gün yeni bir trendle karşılaşıyoruz. Eğer siz de yaşamınızda iyi olma halini benimsemek veya kendinize bu noktada yatırım yapmak istiyorsanız, sizin için derlediğimiz 2024’ün wellness trendlerine bir göz atın! 

1- Her yönden minimal bir tutum

Öz değer ve öz saygı gibi kavramlar, günümüzde daha da önem kazanmış durumda. İçinde bulunduğumuz koşturmaca hali ve mücadele ettiğimiz yetersizlik hissinin, farkındalığımızın artmadığı sürece son bulmayacağının bilincindeyiz. Artık dikkatimizin anda olmadığı ve kendi değerimizin bilincinde olmadığımız her geçen günün lehimize işlediğini daha net görüyoruz.

Tam da bu noktada yılın wellness trendlerinden ilki karşımıza çıkıyor. Daha sakin davranarak, odaklanarak ve anın tadını çıkararak ilerlemek istiyoruz. Bu tutum, giderek tüketim çılgınlığının içine gömülen dünyaya dışarıdan bir gözle bakmanızı da sağlıyor. Tatmin duygusunu materyallerden karşılamak bir yana, öze dönmeye başlıyoruz. Böylece daha az tüketmeye başlayarak daha minimal, çevreye ve kaynaklara duyarlı bir duruş da sergiliyoruz.

Bu yaklaşım, sadece kişisel olarak iç huzur ve tatmini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda daha sürdürülebilir ve bilinçli bir yaşam tarzı benimsememize de olanak tanıyor. İçsel değerlerimizin farkına varmak ve onlara odaklanmak, bizi gerçek mutluluğun kaynağına daha da yaklaştırıyor.

2- Doğaya dönüş

Doğanın sağladığı huzuru ve dinginliği yeniden keşfetmeye başladık. Doğaya dönüşün başlı başına iyilik halimizi beslemesi de şaşırtmayan bir gerçek. dolayısıyla wellness trendlerinin bir başkası olduğunu tahmin etmemiz hiç de zor değil. Modern yaşamın getirdiği strese ve hızlı tempoya bir mola verme ihtiyacıyla doğanın kucaklayıcı atmosferine sığınmamız,, sadece fiziksel sağlığımızı değil, ruh ve zihin sağlığımızı da fazlasıyla destekliyor. İster sahilde yürüyüş, ister dağa tırmanış, ister denizde sörf yapın; odağınızın tamamen anda olması başlı başına terapi niteliğinde.

Konu doğa olduğunda, hem Türkiye'de hem de dünyada görülmeye değer pek çok yerin olduğunu biliyoruz. Bu, aynı zamanda wellness'ın turizm alanında önemli bir role sahip olduğunu gösteriyor. Daha fazla seyahat, daha fazla deneyim ve daha fazla "an" demek... Bu yolculuklar, bedenimizi ve ruhumuzu besleyen bir öz-keşif serüvenine dönüşüyor.

3- Yaşam tarzı olarak veganlık

Beslenme türleri, trend olmanın ötesinde bir yaşam tarzı olarak konumlanıyor. Ancak konu, bu yılın wellness trendlerine gelince yer vermeseydik eksik kalırdı. Artık sürdürülebilirlik; çevreye karşı duyarlı bir tutum sergilemenin ötesinde, kendimize karşı olan saygımızı da etkiliyor. Birey olmanın ötesinde, topluma ne denli katkı sağladığımız ve nasıl bir tavır takındığımızı da gösteriyor. Birey olmanın ötesinde topluma ne denli katkı sağladığımız ve nasıl bir tavır takındığımız fazlasıyla önemli. Çevresel atığın en aza indirgenmesi, karbon salınımını, sera gazı emisyonlarını da hesaba katmamız ve hayvan refahına duyarlı bir yaşam tarzına sahip olmamız, bencil bir tutumdan uzaklaştırıp bilinçli bir insan olmamızı destekliyor.

Beslenme olarak baktığımızda, bitkisel beslenmenin popülerliğini pek çok yerde hissettiğimizi söyleyebiliriz. Bitkisel beslenmenin avantajlarını, besinden alınan lif ve antioksidan oranının yüksekliği göz önünde bulundurduğumuzda, anlamak mümkün. Üstelik hayvansal gıdaların sağlığımız için olumsuz etkileri olduğunu gösteren araştırmalar ise vegan beslenmenin neden bir trend olarak karşımıza çıktığını anlamlandırmamızı sağlayan bir başka faktör.

4- Düzenli bir uyku rutinine sahip olmak

Söz konusu "iyi olma hali" olduğunda, uyku önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Gün geçtikçe önemi daha iyi anlıyoruz. Uyku, hem günlük ruh halimizi hem de Alzheimer gibi  gelecekte karşılaşabileceğimiz sorunları büyük ölçüde etkiler Bu nedenle kendimize yapacağımız en büyük yatırımlardan biri uyku konusunda neler yapabileceğimizi bakmaktır.

Bu yıl uyku konusunda popüler olacağını öngördüğümüz  maddeleri birkaç başlıkta toplayalım. Öncelikle düzenli bir uyku saatine sadık kalmamız öneriliyor. Uyku saatimizin bir rutine oturtulması, hem uyku kalitesi hem de uyku düzeni açısından önemli bir rol oynuyor. Bir diğer faktör ise gelişen teknolojinin uyku alanına entegrasyonu. Akıllı saatler ve uyku izleme cihazlarının bu konuda ne denli yol kat ettiğini görüyoruz. Belli ölçümler ve uyku saatinin hatırlatılması gibi detaylar bunlardan en bilindikleri. son olarak da doğal olarak uykuya geçiş yapabilmemizi sağlayacak bitki çayları veya rahatlatıcı esansların kullanımı. Örneğin lavanta yağının uyku öncesinde vücudu uyku moduna geçirme ve rahatlama sağlama konusunda etkili olduğu söyleniyor.

5- Sirkadyen ritme uygun bir akış

Sirkadyen ritm, vücudunuzun güneşin doğuşu ve batışına uygun bir düzende ilerlemesi olarak düşünebilirsiniz. aslında bu, doğamız gereği vardır. ancak uykuda düzensizlikler, yeme bozuklukları vesaire gibi faktörler gün akışımızı tersedahi çevirebiliyor. örneğin güneşin doğuşundan çok daha geç bir saatte uyanmanız, dolayısıyla beslenme saatinizin aksaması vücudunuzun sahip olduğu ritme aykırıdır. bununla birlikte mavi ışığa maruz kalmanız, kortizol salınımı gibi faktörler ise durumu daha da tetikler. geç uyanmanız ise geç uyumanıza sebep olur ve vücudunuzun doğası gereği sahip olduğu akış bozulur. Bunun aksine düzenli bir yaşama sahip olmanız ve sirkadyen ritme uygun bir yaşam tarzını benimsemeniz her açıdan iyi olma halinizi destekleyecektir. 

6- Ev dekorasyonunun önemi

Söz konusu wellness olduğunda tam bir iyilik halinden bahsediyorsak, en çok vakit geçirdiğimiz yaşam alanlarımızın da üzerimizdeki etkisi göz ardı edilemez. Mutlu ve huzurlu hissetmenize olanak tanıyan odalar, bulunduğunuz ortamdan ve andan keyif almanızı da destekler. Peki bunun için ne mi yapabilirsiniz? Örneğin evinizin daha fazla ışık almasını sağlayacak yer değişiklikleri yapabilir, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak renkte ve motifte aksesuarlara yer verebilirsiniz. Bununla birlikte evinizde bitki beslemeniz de etkili bir seçenek olacaktır. Örneğin iç mekanınızın hava kalitesini artırırken stres oranını azaltır ve duygusal bir rahatlama da sağlar. 

7- Tek idealin en iyi versiyonun

Sosyal medyanın etkisiyle sürekli olarak "mükemmel" kadınlara maruz kalıyoruz. Çoğu zaman gördüğümüz kişilerin estetik müdahaleler veya rötuş uygulamalarıyla kendilerini farklı bir şekilde gösterdiklerini biliyoruz, ancak bu durum gerçeklik algımızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Kendimizi bu standartların içinde hayal ederek sağlıksız diyetlere veya estetik müdahalelere başvurabiliyoruz, ancak bunu kendimiz için değil, o kişilere benzemek uğruna yapıyoruz. Öz saygımızı zedeleyen bu durum, kendimizi olduğumuz gibi kabul etmemiz gerektiğine işaret ediyor.

İstediğimiz bedenlere kavuşmak adına sağlıksız diyetlere ve estetik müdahalelere yönelme eğilimimizin, aslında kendimizi yeterince kabul etmediğimizin bir yansıması olabileceğinin bilincindeyiz. Ancak, bu yılın bir diğer wellness trendi olarak ortaya çıkan “özü kabulleniş”, sağlıklı beslenme ve spor ile bize kendi benliğimize ve bedenimize olan saygımızı artırma fırsatı sunuyor. Bedenimizle barışık bir şekilde, kusurlarımızı gizlemekten ve idealize edilmiş görüntüler peşinde koşmaktan vazgeçiyoruz. Bunun yerine değerimizi fark ediyor ve en iyi halimizde olmayı idealize ediyoruz.

8- Spor yaparken sosyalleşin

Grup egzersizlerine katılmak, sağlıklı alışkanlıklar edinmenin yanı sıra sosyal bağlarınızı güçlendirmenizi sağlar. Topluluk içinde egzersiz yapmak, sağlıklı yaşam sürdürenleri bir araya getirerek hem fiziksel hem de sosyal sağlığı artırmayı amaçlar. Bu durum, düzenli bir egzersiz rutini oluşturmanıza yardımcı olmasına ek, keyifli vakit geçirirken güçlü ilişkiler kurmanıza da zemin hazırlar.


26.03.2024

Diğer Haberler

Friluftsliv ile doğayı evinizde hissedin

Norveççe `free-loofts-liv` ve Danca `free-lufts-leee-u` olarak telaffuz edilen Friluftsliv, açık havada zaman geçirmeyi ifade ediyor.

DEVAMINI GÖR

Özel tasarım iş birliği: Vacheron Constantin & Rolls-Royce

Rolls-Royce Amethyst Droptail için özel olarak tasarlanan yeni Les Cabinotiers Armillary Tourbillon ile dünya gündemine bomba gibi düştü! Bu aracın özelliklerine yakından bakıyoruz.

DEVAMINI GÖR

Bir ikonun kısa hikayesi: Cartier Love

Bazı parçalar zamansızdır. Cartier’in ikonik ürünü Cartier Love bileziğini yakın markaja alıyoruz.

DEVAMINI GÖR

Dubai’nin yeni rekoru

Dünyaca ünlü lüks saat markası Franck Muller, Dubai’de yapılacak bir kulenin en tepesine tasarlayacağı saatle rekora imza atıyor.

DEVAMINI GÖR