Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi, Arsenale ve Giardini olmak üzere iki ana sergi mekânında gerçekleştirilecek.
Adriano Pedrosa'nın küratörlüğünü üstlendiği Bienal, ilk defa bir Latin Amerikalı tarafından kürate edilecek. 2014 yılından beri São Paulo Sanat Müzesi'nin sanat direktörlüğünü yürüten Pedrosa, "Foreigners Everywhere" (Yabancılar Her Yerde) başlığı altında bir araya getirdiği sergide, göç, mültecilik, sürgün, yabancılaşma ve ötekileştirme gibi evrensel temaları işliyor. "Nereye giderseniz gidin, her zaman yabancılarla karşılaşacaksınız" ve "Derinlerde her zaman bir yabancısınızdır" konuları üzerine düşündürmeyi hedefleyen bu sergi, izleyicilere farklı bakış açıları sunmayı amaçlıyor.
Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli
Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, bu yıl sanatçı Gülsün Karamustafa’nın mekâna özel yeni yerleştirmesi Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli’ne ev sahipliği yapıyor.
Karamustafa, bu eserinde günlük nesnelerden yola çıkarak yeni anlamlar yaratma geleneğini devam ettiriyor. Yaşanan olayların ardında bıraktığı boşluk, oyuk ve kırıklıkların izlerini farklı objeler aracılığıyla mekâna taşımayı hedefliyor.
Fahrelnissa Zeid, Semiha Berksoy, Güneş Terkol ve Nil Yalter ise Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi'nde Türkiye'yi temsil eden sanatçılar arasında yer alıyor.
80 ülkeden toplam 331 sanatçının yer aldığı Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi, 24 Kasım 2024’e kadar ziyaret edilebilir.